W programie: El Golfo - Los Hervideros - Las Salinas - Park Narodowy Timanfaya - obiad w restauracji El Diablo - La Geria - bodega el Grifo - Casa Museo al Campesino
Po śniadaniu odbieramy Was z miejsca zakwaterowania i kierujemy się na południe wyspy. Zobaczymy El Golfo - krater wulkaniczny na poziomie morza. W wyniku erupcji w 1730 roku ukształtowała się przestrzeń w kształcie otwartego amfiteatru w kierunku oceanu. Zielona laguna jaką tu odnajdziemy - Charco de los Clicos - to zatopiony krater. Stężenie soli w wodzie jest wyższe niż w Morzu Martwym, a za jej zielony kolor odpowiedzialne są algi zamieszkujące na powierzchni. Zajrzymy do klimatycznej wioski rybackiej El Golfo.
Niedaleko znajdziemy niezwykłe miejsce - Los Hervideros. Tu gorąca lawa wpływając do chłodnego oceanu zastygała tworząc korytarze, jamy i "kotły". Teraz to miejsce stanowi nie lada atrakcję, szczególnie, gdy ocean jest niespokojny. Zobaczymy również Las Salinas - czyli tereny, gdzie wydobywa się sól morską.
Jedziemy w stronę Parku Narodowego Timanfaya, zwanego również Górami Ognia. Jest on przykładem historycznej i niedawnej aktywności wulkanicznej. Tuż pod powierzchnią gruntu temperatura ziemi wynosi 100°C, a na dowód tego prezentowane są pokazy geotermalne. Podczas przejazdu Szlakiem Wulkanów zobaczycie najpiękniejsze formacje skalne. Zadziwi Was gama kolorów, jaką stworzyła natura - od żółci, pomarańczowego, poprzez wszystkie odcienie czerwieni, brązu aż po błyszczącą czerń. Przyszedł czas na obiad. Lunch jemy w znanej restauracji El Diablo, która słynie z przygotowywania posiłków na wielkim ruszcie wykorzystującym ciepło wulkanu. Tutaj spróbujemy tytułowego "kurczaka na wulkanie" z grilowanymi warzywami.
Po obiedzie kontynuujemy poznawanie lokalnych klimatów. Czeka nas nie lada gratka. Miejsce dla koneserów - wizyta w najstarszej winiarni na wyspie - El Grifo
La Geria to obszar uprawy winorośli o charakterze jedynym w swoim rodzaju. Każda roślina sadzona jest w małym dołku i otoczona kamiennym murkiem, co stanowi ochronę przed wiatrem. Roślina czerpie wodę z wulkanicznego żwiru, który w nocy chłonie wodę a w dzień ją utrzymuje. Wino produkowane w licznych bodegach na wyspie jest certyfikowane i jedyne w swoim rodzaju a el Grifo szczyci się najwyższymi światowymi narodami. Skosztujemy po kieliszku wybranego wina.
A na koniec odwiedzimy jeszcze miejsce oryginalne i stworzone przez Cesara Manrique, pielęgnowane przez tutejszych rzemieślników - Casa Museo al Campesino. Będzie okazja do zakupu lokalnych produktów i wyrobów. Z pewnością wizyta stanowić będzie miłe zakończenia wycieczki.
Start: odbiory od godz. 9.00
Koniec : do godz. 17.00
Grupie prowadzi polski licencjonowany przewodnik